“La Primera Premsada”de la Granadella obre les festes de l'oli nou a Catalunya.

La jornada començarà amb la 2ª Cursa i la caminada de la la Primera Premsada, de 10 i 5 km respectivament  que començarà a les 8.30 h i permetrà recórrer els paisatges de pedra seca de la Granadella i gaudir també d’un esmorzar de pagès, on l’oli nou i els embotits seran els protagonistes.  El punt de sortida serà l'esplanada de davant del Museu de l'Oli de Catalunya. Hi haurà samarreta i un pack debenvinguda per a tothom que s’inscrigui.

Entre les novetats, cal remarcar que els visitants tindran la possibilitat de viure l'experiència guiada de collir olives de forma tradicional. A més, i fent una mirada al passat es posarà en marxa l'antiga maquinària del molí de la cooperativa, que data de l'any 1920, tot fent un homenatge als fundadors de la cooperativa.  Tot un seguit de visites guiades al Museu permetran recuperar la memòria  històrica i veure com raja de nou l'oli entre els esportins amb la maquinària original del molí.

Jornada tècnica sobre l’oli de collita avançada, salut i gastronomia.

La jornada tècnica "Oli de collita avançada. Salut i gastronomia" organitzada pel Departament d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya, que aprofundirà en els beneficis de l'oli d'oliva verge extra de principis de campanya. La sessió començarà a les 11h al CCOC (Centre de la Cultura de l'Oli de Catalunya), i s'iniciarà amb la presentació de la campanya de l'oli verge extra.

Pel que fa a les previsions de collita la FCAC (Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya) es produirà un descens del 9% en relació a la campanya anterior amb una producció a les Terres de Lleida de 10.000 tones. A Catalunya les previsions són d'un descens d'un 15% de la collita anterior amb una producció estimada de 31.800 tones.

La nova collita de l'oli nou "Primera Premsada 2018" serà apadrinada pel periodista i director de la revista Descobrir Catalunya, Joan Morales, que degustarà l'oli juntament amb  la presidenta del Panell de Tast de Catalunya acompanyats de l'alcalde de la Granadella, Carles Gibert.

Tot seguit, continuarà la ponència de la Dra. Maria Isabel Covas "L'oli d'oliva verge extra i la prevenció de malalties cardiovasculars", assessora científica de NUPROAS Handelsbolag i membre del CIBER de Fisiopatologia de l'Obesitat i la Nutrició.

La jornada acabarà amb la presentació del projecte de "Sommelieria de l'oli" i exemple pràctic de maridatge de l'oli de collita avançada amb la xef i sommelier de l'oli, Montse Freixa.

La jornada tècnica és gratuïta, prèvia inscripció, i la seva cloenda anirà a càrrec de representants del Departament d’Agricultura acompanyats per alcaldes, regidors, autoritats comarcals i representants del sector empresarial i del món cooperatiu.
 

Concurs de Gravat Ràpid i “Hàppening” artístic

També es realitzarà la 3ª edició del "Concurs de Gravat Ràpid’, paral·lelament a un "Happening Artístic" per celebrar l'arribada de l'oli nou.

Aquest concurs de gravats de mitjà i gran format és pioner a Catalunya en la seva modalitat i està convocat per l'Ajuntament i el CCOC, amb 3 premis de: 300€, 200 € i 125€.

"Art, oli i gastronomia" és el lema d'aquesta singular trobada participativa, que pretén crear amb l'ajut de concursants i artistes plàstics, gravats de mitjà i gran format que es premsaran amb una aplanadora gegant facilitada pels organitzadors.

Tothom podrà participar al concurs prèvia inscripció, demanant informació al info@culturadeloli.cat. Es podran consultar les bases al web del CCOC. Els materials, papers i pintures, seran facilitats per l'organització. Els i les participants podran portar les planxes i elements que considerin oportú  per confeccionar els gravats. Els i les participants hauran de crear en directe, de les 10 a les 13 h del matí, diferents gravats al voltant de l'oli nou, el món rural i l'olivera.

L'artista Carme Vilafranca, professora de gravat de l'Escola Leandre Cristòfol de Lleida i coordinadora del Centre d'Art de la Fundació Aspros, dirigirà el procés creatiu d'aquestes obres artístiques úniques seràn subhastades entre particulars i empreses per contribuir a la recollida de fons en benefici de la Marató de TV3.

Un jurat format per artistes i professionals de les arts visuals donaran el veredicte al finalitzar la jornada, i abans del dinar popular es lliuraran els premis als guanyadors.

Mostra de productes artesans

Al voltant d'aquest singular esdeveniment que obra la campanya de festes de l'oli a Catalunya, no hi faltaran les degustacions gastronòmiques d'olis, vins i productes de la terra amb especialitats típiques de les Garrigues. Durant tot el matí davant del Museu de l'Oli, situat a la cooperativa, hi trobarem una mostra de productes artesans i agroalimentaris de proximitat.

Pujar