“La Primera Premsada” de la Granadella obre les fires de l’oli a Catalunya

Nota de premsa

El diumenge 3 de novembre la Granadella celebrarà la cinquena edició de la Fira de l'Oli "La Primera premsada. Oli, art i gastronomia". Aquesta Fira dona el tret de sortida a les fires i festes dedicades a l'oli nou a Catalunya. La inauguració del certamen anirà a càrrec de la Consellera d'Agricultura, la Sra. Teresa Jordà.


Apadrinament de l'oli nou
A les 11h., al Centre de la Cultura de l'Oli de Catalunya (CCOC), es realitzarà l'apadrinament de l'oli nou que anirà a càrrec del director de la revista Cuina, Josep Sucarrats. Sucarrats és Llicenciat en Comunicació Audiovisual per la UPF, també col·labora o ha col·laborat en diversos mitjans com les revistes Sàpiens, Descobrir Catalunya, Time Out Barcelona, el diari Ara, Catalunya Ràdio, COM Ràdio, TV3, BTV, el blog gastronomistas.com, etc... Ha estat professor a la Universitat de Vic i ha escrit vàries guies de viatges i llibres sobre gastronomia.


Premi "Primera Premsada 2019"
La festa servirà també per entregar, com cada any, un reconeixement a la labor d'investigació o divulgació de l'oli d'oliva verge extra. El premi "Primera Premsada" d'aquest any recaurà en l'investigador de l'IRTA Agustí Romero. Romero és Doctor Enginyer Agrònom per la UdL, investigador responsable del Grup d'Olivicultura i Elaiotècnia de l'IRTA de la Generalitat de Catalunya i membre del Panell Oficial de Tast d'Olis de Catalunya, on n'és co-responsable del seu entrenament. Actualment centra la seva activitat en l'avaluació agronòmica de varietats d'olivera i el desenvolupament de programes de millora de la
qualitat dels olis de Catalunya. És coautor de més de 100 articles científics i de més de 80 de divulgació. Participa com a professor col·laborador de diversos cursos internacionals i màsters. És assessor del Consejo Oleícola Internacional i ha participat com a jurat en diversos concursos internacionals d'oli.


Jornada sobre "Eines per donar valor afegit a l'oli verge extra"
La jornada tècnica d'aquesta edició consistirà en l'explicació de les característiques organolèptiques de l'oli de collita avançada de la collita 2019-2020, a càrrec de la Cap del Panell Oficial de Tast d'Olis de Catalunya, la Sra. Àngels Calvo; l'investigador de l'IRTA Agustí Romero explicarà què són els olis
Prèmium i presentarà l'Oficina de l'oli (eina del Departament d'Agricultura al servei del sector); el Sr. Josep Lluís Cunillera, soci-director de l'Agència OMA farà una ponència sobre com crear relat per donar valor afegit a l'oli verge extra mitjançant una estratègia digital; i finalment s'obrirà un debat amb els ponents amb el títol: "Els olis Prèmium i el seu relat".

4rt Concurs de Gravat Ràpid i "Happening" artístic
També es realitzarà la quarta edició del Concurs de gravat ràpid de gran format, paral·lelament a un "Happening artístic", coordinats per l'artista i professora de gravat de l'Escola Leandre Cristòfol, Carme Vilafranca. Aquest concurs de gravats és pioner a Catalunya i pretén crear, amb l'ajut de concursants i artistes plàstics, gravats de mitjà i gran format, que es premsaran amb una màquina aplanadora gegant facilitada per l'organització. Els participants podran portar les planxes preparades i elements que considerin oportú per confeccionar els seus gravats, hauran de crear en directe, de les 9 a les 13 h del matí. Aquest any el tema és: "Rebrotem". Un jurat format per professionals del disseny i les arts visuals donarà el veredicte al finalitzar la jornada. Els beneficis de la venda dels gravats s'entregaran a la plataforma Rebrotem, per ajudar les zones afectades per l'incendi forestal de la Ribera d'Ebre, que es va produir l'estiu del 2019, i que també va afectar el sud de les comarques de les Garrigues i el Segrià.


3ª Cursa i marxa "La Primera Premsada"
L'Ajuntament de la Granadella, la Cooperativa de la Granadella, el Centre Excursionista de les Garrigues Altes i Boira Experience organitzen la 3a edició de la Cursa i Marxa de la Primera Premsada. La Cursa és puntuable a la Lliga de Ponent. L'activitat tindrà tres recorreguts, dos cronometrats en format cursa i un en format marxa, amb 5, 10 i 8 quilòmetres respectivament. Tots els recorreguts passen en la seva totalitat per camins no asfaltats i per racons amb molt d'encant com el camí de la Font de l'Hereu o el camí de la Cova del Moro amb les espectaculars vistes a Bovera i a la Ribera de l'Ebre.
L'organització ha donat rellevància a traçar uns recorreguts on l'olivera i la pedra seca predominin en el paisatge, i també s'ha intentat reduir el desnivell positiu acumulat, tenint en compte l'orografia de la Granadella on predominen els turonets, els brancals i els desnivells en general. Els que decideixin fer la
marxa de 8 quilòmetres tindran l'oportunitat d'observar una representació de com es collien abans les olives amb raspall i borrasses.


Altres activitats
Durant tot el matí es podrà visitar el Museu de l'oli de Catalunya, ubicat a la cooperativa de la Granadella, on es posarà en marxa l'antiga maquinària del molí d'oli de la cooperativa, que data de l'any 1920. A més a més, davant del Museu, hi haurà una mostra de productes artesans de proximitat.


A les 9h., davant la Plaça de les escoles, hi haurà un esmorzar popular de brasa on es podrà degustar l'oli nou, i a les 14h al Centre 1 d'octubre de la Granadella es realitzarà un dinar amb el menú degustació "Oleum", on es maridaran diferents tipus d'oli amb plats tradicionals. A l'acabar el dinar hi haurà l'entrega de premis: "Primera Premsada" i Concurs de gravat ràpid.

Pujar