Noticias

El Museu i el Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya ofereixen sis tallers educatius per al curs escolar de 2023-24

Sota el lema "Experimenta la cultura de l'oli" el Museu i el Centre de la Cultura de l'Oli de Catalunya (CCOC) de la Granadella presenten el nou programa de tallers per promoure la cultura de l'oli d'oliva verge extra per als centres educatius d'arreu de Catalunya.

Els tallers estan dirigits a l'alumnat d'Educació Infantil, Primària i ESO. Els centres educatius poden fer el seu programa a mida seleccionant un o varis tallers. Tots es poden realitzar tot l'any a excepció de "Pagesos per un dia", que s'ha de realitzar els mesos d'octubre a desembre, els de la collita de l'oliva. El tallers oferts pel curs 2023-24 són:

"Pagesos i pageses per un dia", es viurà en primera persona tot el recorregut que fa una oliva des del moment que abandona l'arbre fins a convertir-se en oli: es colliran olives, es portaran a la cooperativa per pesar-les i finalment es realitzarà una visita guiada al Museu de l'oli, que forma part de la xarxa del Museu de la ciència i la tècnica de Catalunya (Mnactec).

"Fem cuinetes", s'explicarà els orígens i els diferents usos de l'allioli, es cuinarà el propi allioli com el feien abans, s'aprendrà com es conrea l'all de manera vivencial, ja que se'n plantarà un per emportar a l'escola i es crearà i decorarà amb materials reciclats la torreta on es plantarà l'all.

"Som artistes!", al Coll de Bovera, un mirador amb vistes excepcionals, on hi ha el passeig escultòric, es descobrirà què és el land art mitjançant diverses escultures premiades al concurs Oliverart, i s'explorarà l'entorn buscant què es podria utilitzar per fer la pròpia obra de manera col·laborativa.

"Hem begut oli", s'aprendrà sobre els diferents tipus d'olis d'oliva, identificant les principals varietats d'olives catalanes i d'altres comunitats autònomes, es tastarà una mostra de diversos tipus d'olis per reconèixer els principals atributs característics dels olis.

"Coop-erem", a la sala cooperar del Museu de l'Oli de Catalunya, es podran conèixer les raons de ser de les cooperatives agrícoles, a l'exterior del museu s'experimentarà mitjançant un joc quins són els valors en els quals es basa el cooperativisme i quin és el paper de cada membre de la cooperativa.

"Descobrim el Museu de l'oli", es visitarà l'antic molí d'oli de la cooperativa de la Granadella, que va estar actiu des del 1920 fins a la dècada de 1980, durant la visita s'introduiran les eines necessàries en la recol·lecció de les olives i s'explicarà el procés que es duia a terme per a la producció de l'oli.

Els tallers es poden complementar amb activitats com: itineraris culturals pel nucli històric del municipi, visites a camps de conreu, rutes als miradors, etc...; a més es compta amb zona de pícnic i esbarjo a l'entorn de l'Ermita de Sant Antoni de la Granadella.

El Museu de l'oli i el CCOC són espais innovador que treballen per ser un referent en la promoció de l'oleoturisme a Catalunya i impulsen un creatiu programa de formació per ajudar a les noves generacions a descobrir els valors de la cultura de l'oli i donar a conèixer així la història i les tradicions de les Garrigues.

Pujar