Actualitat


Més notícies

Agenda


04de desembre2021

Inauguració de l'exposició "Caos", de Sissi Salinas

Dissabte, 4 de desembre, a les 18h30, tindrà lloc al Centre de la Cultura de l'Oli de Catalunya la inauguració de l'exposició "Caos", de l'artista Sissi Salinas, premiada al concurs Oliverart 2021. Serà una inauguració molt especial, amb performance, copa de vi i pica-pica. L'activitat és gratuïta. Cal inscripció prèvia via l’enllaç: https://bit.ly/sissisalinas

19de novembre2021

Presentació del llibre "L'ignot oest. Una geografia viscuda." d'Ingasi Aldomà

El divendres, 19 de novembre, a les 19h30, tindrà lloc al Centre de la Cultura de l'Oli de Catalunya la presentació del llibre "L'Ignot Oest. Una Geografia viscuda", d'Ignasi Aldomà, professor de Geografia i Ordenació del Territori a la Universitat de Lleida.

La presentació anirà a càrrec de l'autor i inclourà un debat i una copa de vi en acabar.

L'activitat és gratuïta. Cal inscripció prèvia a: www.bit.ly/ignotoest

28d’octubre2021

Fira de l'oli de La Granadella. La primera premsada entre oliveres. Vol. 7

Del 28 al 31 d'octubre es celebrarà a La Granadella la Fira de l'Oli de la Primera Premsada. Aquest any s'ha apostat per un format mixt adaptat a la situació actual: les jornades tècniques seran en format virtual i les activitats presencials es realitzaran a l'aire lliure.

A continuació us presentem el programa detallat:


DIJOUS, 28 D'OCTUBRE DE 2021

19h00 Jornada tècnica en línia. Presentació dels resultats del projecte "Increment de polifenols en Oli d'Oliva Verge Extra produït a les terres de Lleida", desenvolupat per la Cooperativa de La Granadella, L'Olivera i Simbionatur.

Tradicionalment els olis varietats d'Arbequina presenten una marcada suavitat degut al baix contingut fenòlic (els polifenols són els responsables de l'amargor i picant dels olis). Diferents estudis posen de manifest que els olis d'Arbequina produïts a Lleida tenen un major potencial de producció per arribar al contingut fenòlic que els permeti aplicar l'al·legació de salut.

Per arribar-hi és necessari un procés d'adaptació de les condicions de la matèria primera i una optimització del procés d'extracció que permeti transferir en major proporció els fenols del fruit a l'oli.  

Programa de la jornada: 

19h00. Presentació de la jornada. Sr. Josep M. Barrufet Olivart, enginyer agrònom.

19h10. Els polifenols i l'al·legació de salut. Sra. M. Paz Romero Fabregat. Universitat de Lleida.

19h40 El maneig i la maduració als polifenols de l'oli. Sra. Antonia Ninot Cort. IRTA.

20h10. Oli del raig i oli filtrat. Sra. M. Paz Romero Fabregat. Universitat de Lleida.

20h50. Precs i preguntes.

21h15. Cloenda de la jornada.

Inscripció gratuïta a: www.ruralcat.gencat.cat/inscripcionspatt 

Per a més informació: Escola Agrària de Les Borges Blanques 973 14 31 88 - aecabor.daam@gencat.cat


DIVENDRES, 29 D'OCTUBRE DE 2021

12h00 Jornada tècnica en línia. Oleomàrqueting digital.

L'oli d'oliva verge extra és un producte de màxima qualitat. Els darrers mesos amb motiu de la Covid-19 ha augmentat la consciència per l'alimentació saludable i també la comercialització de productes on-line. Tenir una bona estratègia digital és clau per accedir i posicionar-se en el mercat digital.

Programa de la jornada: 

12h00. Presentació de la jornada. Sr. Llorens Canela Martí, cap de l'Oficina Comarcal de Les Garrigues del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

12h05. Oleomàrqueting digital. Com augmentar les vendes d'oli on-line. Sra. Gemma Capell Dalmau, directora de l'agència de gastromàrketing Red Peppers.

13h10. Torn de preguntes.

13h30. Cloenda de la jornada.

Inscripció gratuïta a: www.ruralcat.gencat.cat/inscripcionspatt 

Per a més informació: Escola Agrària de Les Borges Blanques 973 14 31 88 - aecabor.daam@gencat.cat


DIUMENGE, 31 D'OCTUBRE DE 2021

MUSEU DE L'OLI

9h30 Sortida 4a caminada popular entre oliveres "La Primera Premsada".

Ruta de 9km de dificultat baixa pel terme de La Granadella organitzada pel Club Excursionista Garrigues Altes.

Inscripcions gratuïtes i fins el 30 d'octubre a: www.bit.ly/caminada3110 

De 10h00 a 13h30 Portes obertes del Museu de l'Oli de Catalunya.

Aforament limitat i entrada amb grups reduïts.

FINCA D'OLIVERES

A partir de les 11h30.

- Benvinguda a càrrec d'Atzara Noguera, alcaldessa de La Granadella, i Ramon Barrull, president de la Cooperativa de La Granadella.

- Presentació de l'oli nou a càrrec d'Àngels Calvo, cap del Panell de Tast d'Olis de Catalunya.

- Presentació de línia d'envasos d'oli de plàstic reciclat de la Cooperativa de La Granadella.

- Apadrinament de l'oli nou a càrrec de Ferran Casas, periodista i subdirector de Nació Digital.

- Entrega del premi "La Primera Premsada" al projecte: Grup operatiu Inccrement de polifenols en oli d'oliva verge extra.

- Presentació i degustació de tapes elaborades amb l'oli nou.

- Cloenda a càrrec de Joan Gòdia, Director General d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gasgtronomia del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Inscripcions a: www.bit.ly/primerapremsada2021 
Preu: 3€
 

23d’octubre2021

Xerrada/taller "Etiquetatge nutricional i ecològic: aprenem a llegir-lo"

Dins del marc de la Setmana Bio, el Centre de la Cultura de l'Oli de Catalunya organitza el dissabte, 23 d'octubre de 2021, a les 10h30, una xerrada/taller sobre l'etiquetatge nutricional i ecològic.

Es tractarà d'una activitat amena per aprendre a llegir i interpretar la llista d'ingredients, informació nutricional, etiquetatge de productes ecològics i reclams nutricionals i publicitaris dels aliments que formen part del nostre rebost.

La xerrada/taller anirà a càrrec de Maria Pes Mateu, dietista i nutricionista, i es durà a terme al CCOC: Pl de la Independència 1, La Granadella.

L'activitat és gratuïta i les places son limitades. Cal inscripció prèvia mitjançant el següent formulari: www.bit.ly/setbio2021

01d’octubre2021

Inauguració de l'exposició Males Herbes, de Digna Gros

El divendres 1 d'octubre a les 20h tindrà lloc al Centre de la Cultura de l'Oli de Catalunya la inauguració de l'exposició Males Herbes, de la dissenyadora i artista Digna Gros, premiada al concurs Oliverart 2021. L'entrada és gratuïta i l'acte anirà acompanyat d'una copa de vi.

Males Herbes és una col·lecció de peces d'indumentària estampades amb il·lustracions que representen les considerades "males herbes" del nostre entorn.

L'artista descriu la seva obra com una col·lecció càpsula de caràcter reivindicatiu amb la que, per una banda, es dona valor a la vegetació autòctona a través d'una mirada artística i, per altra banda, en un sentit més personal, plasma les "males herbes" interiors a través les característiques de les mateixes plantes juntament amb la simbologia dels colors i les formes.

28d’agost2021

Inauguració de les obres guanyadores a Oliverart 2021

El dissabte 28 d'agost a les 19h30 al Passeig Escultòric del Mirador de les Terres de l'Ebre tindrà lloc la inauguració de les obres premiades a Oliverart 2021 en la modalitat Land Art. La inauguració comptarà amb la presència dels artistes guardonats, Jordi Gonzàlez i Sergi Molina.

31de juliol2021

Vine a passar un matí diferent!

Dissabte, 31 de juliol a les 9h

Sabies que antigament les escombres es fabricaven amb plantes que podem trobar al nostre entorn?

Si vols aprendre'n més sobre com es feien i passar un matí ben entretingut, t'esperem el dissabte 31 de juliol a les 9h al CCOC.

Al programa:

- Passejada pels voltants de La Granadella.

- Visita de l'exposició "Plantes i gent, etnobotànica garriguenca", del Centre d'Estudis de les Garrigues.

- Esmorzar saludable: macedònia de fruites marinada amb oli d'oliva verge extra Degustus.

- Taller d'elaboració d'escombres a càrrec del Centre d'Estudis de les Garrigues i el grup de recerca en etnobotànica.

L'activitat té un preu de 2€ excepte per als menors de 12 anys, que és gratuïta. Cal inscripció prèvia abans del 29 de juliol, a l'Ajuntament de La Granadella o via el següent enllaç: bit.ly/dissabte31 Atenció, les places són limitades.

Es complirà amb totes les mesures Covid.

02de juliol2021

Inauguració de l'exposició La Permanència de l'Efímer

El dissabte 10 de juliol, a les 20h, tindrà lloc al Centre de la Cultura de l'Oli de Catalunya la inauguració de l'exposició La Permanència de l'Efímer, de l'artista Susana Malagón, premiada al concurs Oliverart 2021. Serà una exposició participativa i anirà acompanyada d'una copa de vi.

La Permanència de l'Efímer és una proposta que busca ajuntar les paraules perdudes amb les fulles que cauen dels arbres. En utilitzar aquests dos elements fa que l'un sigui  el suport de l'altre i es complementin, tot resistint-se a la desaparició. En aquest cas, la natura morta, deixa d'estar-ho per complir la funció de llenç i tenir així una segona funció. D'aquesta manera, la fulla segueix estant viva per comunicar-nos la paraula que ha estat estampada al seu damunt. Al mateix temps, la llengua és orgànica i és també  un motiu pel qual les paraules reposen escrites sobre les fulles. Unint la fragilitat dels dos elements aconseguim la permanència d'aquests. 

El projecte és un treball de memòria col·lectiva, que pretén rescatar algunes paraules de l'oblit. Es tracta de mots que no trobem a faltar perquè ja no ens serveixen, però que sí que coneixem i hem escoltat en alguna etapa de la nostra vida. En evocar-les, ens transporten al record de temps passat en el qual es  feien servir. D'aquesta manera no les deixem anar del tot, sustentem la riquesa del  nostre vocabulari i mantenim la identitat. En prendre'n consciència i tornar a utilizar-les, les protegim. Així provoquem que no desapareguin, com si es tractés d'una espècie  en extinció, i això depèn únicament de nosaltres, dels parlants.

Més actes

Instagram

Segueix-nos a Instagram, som @culturadeloli i etiqueta les teves fotos sobre la cultura de l'oli amb el hashtag #culturadeloli