L'edifici

Origen i valors històrics

El Molí d'Oli de la Cooperativa fou construït per la Mancomunitat de Catalunya l'any 1920. Està situat a les afores del poble, en un terreny desnivellat amb el propòsit de facilitar la descàrrega de les olives i la posterior càrrega d'oli, orientat al sud-oest i al costat de la carretera C242. Ocupa uns 300m2 amb dues plantes i un soterrani.

L'edifici està construït de parets mestres de pedra amb obertures emmarcades per maó vist, i una estructura interna de pilars quadrats d'acer (amb dues columnes de ferro colat probablement reciclades) i grans jàsseres de fusta reforçades amb entramats i biguetes primes transversals.

La Cooperativa ha mantingut dins de la sala de trituració la col·lecció original de maquinària, eines, utillatges i elements autèntics dels processos tècnics que s'hi executaven.

Cooperativisme

La cultura cooperativa d'organització del treball i la continuïtat de l'activitat des de 1920 en l'entitat que el va fundar amb el nom de Sindicat Agrícola Sant Antoni Abad, també són valors afegits de l'oli verge extra d'arbequina produït a La Granadella.

El Molí d'Oli de la Cooperativa de la Granadella és un espai amb història que posa en valor el procés d'elaboració de l'oli d'oliva de les Garrigues, el millor oli del món